Kalp hastalıkları

Köpeklerde Kalp Hastalıkları

Köpeklerde kalp hastalığının tek bir nedeni yoktur. Yaşlanma, obezite, ırk, genetik faktörler ve beslenme gibi sebeplerin hepsi rol oynayabilir. Kalp kapakçığı hastalıkları en yaygın kalp hastalığıdır ve en çok beş yaş üzeri küçük ırk köpeklerde görülür.

Önemli olan köpeğinizin kalp hastalığının işaretlerini erken fark etmektir. Köpeklerde kalp rahatsızlıklarının% 95’i yaşlandıkça ortaya çıktığından dolayı  düzenli kontrol ve yıllık check-up önemlidir ve hastalığın gelişir gelişmez yönetmek daha kolaydır.

Köpeklerde yaygın olarak iki çeşit kalp rahatsızlığı görülür.

Kapakçık Hastalıkları:

Mitral kapak yetmezliği bir kapak hastalığıdır ve köpeklerde kalp üfürümünün en yaygın nedenidir.  Kan akışı çalkantılı hale gelir ve üfürüm yaratır. Üfürüm veteriner hekim tarafından stetoskop ile tespit edilebilir. Üfürümler 1-6 arasında derecelendirilir. Hastalık ilerledikçe üfürüm derecesi yükselir. Üfürüm tespit edildikten sonra can dostunuz veteriner kardiyolog tarafından muayene edilmesi gerekir ve hastalığın seyrine göre  tedavi başlanır.

Kalp Kası Hastalığı:

Köpeklerde DCM veya dilate kardiyomiyopati, kalp kası hastalığının en yaygın şeklidir. DCM ile kaslar dejenere olur ve incelmeye başlar. Bu incelme sonucunda  kalbin kasılma ve kan pompalama kabiliyetini azaltır ve konjestif kalp yetmezliğine yol açar. Köpeklerde DCM geri döndürülemez, ancak kardiyoloğunuz aracılığıyla alabileceğiniz ilaçlar ile kontrol altına alınabilir.

Köpeklerde kalp hastalığı hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayın lütfen.

Kedilerde Kalp Hastalıkları

Kedilerde kalp hastalığın tespit ve teşhis edilmesi zordur. Kalp hastalığı olan kedilerde üfürüm veya ritim bozukluğu veteriner hekim tarafından stetoskop aracılığı ile yapılan genel muayenede tespit edilebilir.  Bununla birlikte, birçok kedinin sessiz seyir eden hastalığı vardır ve bu sadece kan testi olan kalp hormonları örneğin NT-ProBNP ölçümü ile bulunabilir. Hastalık ilerledikçe daha hızlı ve/veya açıkağız solunum, halsizlik, saklanma gibi semptomlar ortaya çıkabilir.

Veteriner hekiminiz genel muayenede kalp hastalığından şüphelenirse veya kediniz kalp hastalığı belirtileri gösteriyorsa, veteriner kardiyolog tarafından kardiyolojik muayene yapılması gerekir.

Kedilerde Hipertrofik Kardiyomiyopati

Kedilerde en yaygın kalp hastalığı hipertrofik kardiyomiyopati veya HCM’dir. HCM hastalığı kalp kasının kalınlaşmasına neden olan genetik temelli bir hastalıktır. Bu hastalıkta erken teşhis çok önemlidir. Erken tanıda yaşam kalitesini ve süresini iyileştirmek için tedavi başlanır.

Kedilerde kalp hastalığı hakkında daha çok bilgi almak için tıklayın lütfen.

 

İrtibata geçmek ve sorularınızın yanıtını almak için buraya tıklayın lütfen.